ARTICLE

Άμεση μέτρηση της στοματικής υγείας σε λίγα λεπτά

Η νέα συσκευή σιαλικής εξέτασης SPOTCHEM ST-4910 από την ιαπωνική εταιρεία ARKRAY μάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε πολλαπλές παραμέτρους της στοματικής υγείας μέσα σε 5 λεπτά! Μαζί με την συσκευή υπάρχει και το ST-Check ένα εξεταστικό κιτ το οποίο διανέμεται.

Πώς λειτουργεί όμως το SPOTCHEM ST-4910; Ένα μικρό μόνο δείγμα σιέλου αρκεί για τη μέτρηση και παρουσίαση στην οθόνη της συσκευής παραμέτρων όπως τερηδόνα, βακτήρια, οξύτητα,  σιέλου, ρυθμιστική ικανότητα, ίχνη αίματος, κατάσταση πρωτεϊνών και τιμές αμμωνίας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο διπλής ανάκλασης κύματος. Τα αποτελέσματα του ασθενή είναι πλήρως εξατομικευμένα και παρουσιάζονται σε ένα περιεκτικό και ταυτόχρονα απλό διάγραμμα μέσα σε 5 μόλις λεπτά.

Αναλύοντας αυτές τις παραμέτρους ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει σημεία που προοικονομούν προβλήματα για τα δόντια, για παράδειγμα τερηδόνα και περιοδοντική νόσο, σύμφωνα με την εταιρεία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την αξία της λήψης και αξιολόγησης σιαλικών δεδομένων. Για παράδειγμα πρόσφατη μελέτη έδειξε τη συσχέτιση ανάμεσα στην ουλική φλεγμονή και στον αυξημένο αριθμό λευκοκυττάρων στο σάλιο, επομένως αυτός ο αριθμός αποτελεί έναν δείκτη με κλινική σημασία. Η σιαλική εξέταση μπορεί να φανερώσει προβλήματα πριν ακόμη ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα.

Η συσκευή σιαλικής εξέτασης εισάχθηκε στην αγορά και έχει ήδη γίνει πόλος έλξης ενδιαφέροντος. Έχουν διατυπωθεί πολλά θετικά σχόλια για αυτήν σε αρκετές οδοντιατρικές εκθέσεις, τόσο από εγχωρίους όσο και από ξένους οδοντίατρους, κάτι που αποδεικνύει την επιτυχημένη διανομή της.