ARTICLE

Ενέσιμα αιμοπεταλιακά συμπληρώματα

Ο σημαντικός αισθητικός ρόλος της οδοντιατρικής έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη αρχικά της ορθοδοντικής και, ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρονιά, της αισθητικής οδοντιατρικής.

Η δομή του προσώπου, οι εκφράσεις του, ειδικά το χαμόγελο, επηρεάζουν ολόκληρη την εικόνα του ατόμου. Σημαντικό αισθητικό ρολό παίζει η εμφάνιση και η ανατομία των δοντιών καθώς και η περιστοματική περιοχή η οποία αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η ανακατανομή του λίπους, η ακτινοβολία του ηλίου, η βαρύτητα, η ελάττωση της οστικής μάζας και της ελαστικότητας των ιστών δημιουργούν μια εικόνα ενός γερασμένου προσώπου ειδικά στο κατώτερο τριτημόριο του. Οι αλλαγές αυτές αντιμετωπίζονται κυρίως επεμβατικά και λιγότερο με φαρμακευτικές ή μη χειρουργικές μεθόδους.

Το έντονο ενδιαφέρον ασθενών και επιστημόνων τραβάνε αναγεννητικές θεραπείες που στοχεύουν στην άμεση και εύκολη επαναφορά νεανικής όψης στο πρόσωπο μέσω της αποκατάστασης της φυσικής και συμμετρικής του πληρότητας.

Στο εξωτερικό, παραδείγματος χάρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και παραϊατρικά επαγγέλματα μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιες αισθητικές επεμβάσεις. Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οδοντίατρος είναι μακράν ο καταλληλότερος για τέτοιου είδους επεμβάσεις, διότι διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και επιστημονική γνώση, ώστε να επιλέξει και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία ανάμεσα σε πλήθος θεραπευτικών επίλογων, απορρίπτοντας θεραπείες αμφιβόλου τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας.

Η χρήση αυτόλογων προϊόντων αίματος PRP και RFP και τα πλεονεκτήματά τους

Τα τελευταία 10 χρονιά στο πεδίο της αισθητικής οδοντιατρικής η χρήση αυτόλογων προϊόντων αίματος όπως του PRP κερδίζει συνεχώς έδαφος λόγω της δυνατότητας του να διεγείρει προς αύξηση τα κύτταρα του δέρματος. Τόσο πειραματικές όσο και κλινικές μελέτες καταδεικνύουν την σημαντική του επίδραση στην κυτταρική αλλαγή και συνεπώς στην αναγέννηση του προσώπου. Αυτά τα αποτελέσματα αποδίδονται στην θετική επίδραση των στοιχείων του αίματος ειδικότερα των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων (VEGF, EGF και PDGF). Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα των συμπυκνωμάτων αίματος είναι ότι σε σύγκριση με εξωγενείς αυξητικούς παράγοντες και βιοδιασπώμενες ουσίες αποτελούν μια πιο ασφαλή και φυσική μέθοδο αποκατάστασης.

Πέραν του RPR και το RPF χρησιμοποιείται συχνά για αισθητικό-αναγεννητικό σκοπό. Το RPR περιέχει αιμοπετάλια και πρωτεΐνες πλάσματος και μπορεί να παραχθεί ευκολά με διπλή φυγοκέντρηση με προσθήκη θρομβίνης και ασβεστίου. Το RPF είναι ένα δεύτερης γενιάς προϊόν που παράγεται με μια μόνο φυγοκέντρηση χωρίς προσθήκη αντιπηκτικών θρομβίνης και ασβεστίου. Περιέχει επιπλέον σε σχέση με το RPR λευκά αιμοσφαίρια τα οποία σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα επιταχύνουν τις απαραίτητες φλεγμονώδεις διεργασίες καθώς και βλαστοκύτταρα που έχουν σημαντικές αναγεννητικές λειτουργίες.

Το RPF παράγεται και σε υγρή ενέσιμη μορφή δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στον ειδικό κατά την εφαρμογή της θεραπείας. Η υγρή μορφή του RPF περιέχει σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά συστατικά , υψηλότερη σε σύγκριση με τα γνωστά παραγόμενα συμπυκνώματα. Αυτό αποτελεί και την εξήγηση της αναγεννητικής του δράσης μετρά την εφαρμογή του στην περιττωματική περιοχή. Τα επικρατέστερα πρωτοκολλά δημιουργίας υγρού RPF είναι δυο και έχουν ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό του i-RPF, με αυξημένη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων φλεγμονωδών κυττάρων και βλαστοκυττάρων, και του A-RPF liquid, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ινική συνεπώς μεγαλύτερο όγκο συμπυκνώματος.

Μια αναγεννητική θεραπεία με συνδυασμό των δυο παραπάνω έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Εν κατακλείδι αισθητικές επεμβάσεις στην περιστοματική περιοχή πραγματοποιούνται όλο και περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες είτε ως συμπλήρωμα της οδοντιατρικής θεραπείας είτε αυτόνομα. Η τελευταία γενιά συμπυκνωμάτων αίματος (ενέσιμο RPF) είναι μια πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή σε σύγκριση με άλλες αναγεννητικές περιστοματικές μεθόδους καθώς παράγονται ευκολότερα, είναι πλήρως αυτόλογα, απλά στη χρήση και κυρίως χωρίς κάποια παρενέργεια σε σύγκριση με το υαλουρονικό που έχει συσχετιστεί με την δημιουργία κοκκιωμάτων και τους εξωγενείς αυξητικούς παράγοντες που συσχετίζονται πιθανώς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων.

Οι οδοντίατροι έχουν ενεργό ρόλο στην έρευνα και στην ανάπτυξη αυτόλογων προϊόντων αναγεννητικής ιατρικής και προβλέπεται αύξηση της χρήσης τους στο άμεσο μέλλον. Η διαφορά πριν και μετά την εφαρμογή υγρού ενέσιμου PRF με μέθοδο CLEOPATRA TECHNIQUE TM: Σε αυτή την μέθοδο αναμειγνύονται i-RPF και A-RPF liquid, ώστε να συνδυαστούν τα πλεονεκτήματα τους (υψηλή συγκέντρωση επωφελών παραγόντων και όγκου και της σταθεροποιητικής δράσης της ινικής αντίστοιχα). Με τη χρήση λεπτής βελόνας γίνεται ένεση του αυτόλογου υλικού επιφανειακά και εν τω βάθει στην περιστοματική περιοχή, 4 συνεδρίες κάθε 15 μέρες, με τα αποτελέσματα να είναι φανερά ήδη από την τρίτη συνεδρία και να διατηρούνται κατά κανόνα για δυο χρόνια.